• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

tunahan işitme gaziemir

tunahan işitme kaybı nedenleri        

 

 

    • Tunahan İşitme
    • Çevrenizdeki dünyayı duymak için...

 

 


tunahan işitme gaziemir



tunahan işitme contact

Anasayfa

İşitme Kaybı Nedenleri

 

Beynimiz farklı sesleri ayırt eder ve yorumlayarak işitmek istediğimize odaklanmamızı sağlar. Bu nedenle, çocuğumuzun ağlama sesini her şeyden önce tanıyabiliriz ya da kitap okurken kulağımıza gelen sesler bizi rahatsız etmez. Her daim kulağımıza pek çok ses gelir ancak hangi seslerin açılıp kapanacağına karar veren kesinlikle beynimizdir! Zaman zaman da işler farklı bir şekilde yürümeye başlar. Bazen beynimiz kulağımızın duymaması nedeniyle bir sesi ayırt edemez! İşte buna işitme kaybı diyoruz. İşitme kaybı nedenleri ise çok çeşitlidir.

daha iyi işitmek tunahan işitme

İşitme kaybı neden kaynaklanır?

Özellikle ilerleyen yaşlarda tüm organlarda görülebilen yaşlanma, işitme organında da görülür ve işitme duyusu gün geçtikçe zayıflar. Tıp literatüründe ise yaşlılığa bağlı olarak gelişen işitme kayıpları “Presbiakuzi” olarak adlandırılır. Sık rastlanan işitme kaybı nedenlerini ise kısaca üç grupta toplayabiliriz:

  • Kulağa giden damarların özelliklerini yitirip artık eskisi gibi kan taşıyamaması.
  • İşitme sinirinin yaşla birlikte özelliğini kaybetmesi.
  • Beyindeki işitme merkezinin özelliğini ve işlevini yitirmesi

İşitme fonksiyonunun yaşla birlikte görevini yerine getirememesi durumunda da iki neden gözümüze çarpar. Bunlar psikolojik ve organik nedenlerdir. Bu konuda kadınlar kuşkusuz daha şanslı. Kadınların erkeklere oranla işitme duyuları daha ileri yaşlarda azalmaya başlar. Ancak yine de işitme sorunu, genetik olarak da değişiklik gösterir. Bazı ailelerde daha erken yaşlarda işitme sorunu ortaya çıkabildiği gibi, bazılarında hiç görülmeyebilir. Elbette önceki yıllarda yapılan meslek de duyma kaybı nedenleri arasında yerini alır. Yıllarca gürültülü ortamlarda çalışmış orta yaşlı bireylerde işitme kayıpları sıkça görülmektedir. “İşitme kaybı neden kaynaklanır?” sorusunun diğer yanıtları için aşağıya göz atabilirsiniz:

  • Dış kulakta sık görülen işitme kaybı nedenleri, kompakt buşon yani tıkayıcı kulak kiri ve istisnai olarak aural atrezi yani doğumsal olarak dış kulak yolunun gelişememesi sonucu oluşur.
  • Orta kulakta sık görülen nedenler; tubal disfonksiyon yani kulak-geniz borusu problemleri, orta kulağın farklı formlardaki iltihapları, bu iltihapların sekelleri olan zar-kemikçik problemleri ile otoskleroz veya timpanoskleroz şeklinde kulak kireçlenmeleridir.
  • İç kulakta sık görülen işitme kaybı nedenleri; konjenital yani doğumsal işitme kaybı, yaşlılığa bağlı kayıp, basınç değişikliğine bağlı kayıp, yüksek sese bağlı kayıp, ilaç yan etkisine bağlı kayıp, meniere ile menenjit...
  • İşitme siniri, beyin sapı ve beyin düzeyinde sık görülen nedenler ise; akustik nörinom yani işitme siniri tümörü, beyin tümörleri ve felçler...

Ani İşitme Kaybı Nedenleri?

Ani işitme kaybı nedeni olarak viral enfeksiyonları, travma, çok şiddetli sese maruziyeti, damar problemlerini, basınç değişikliğini, geçirilmekte olan iç kulak hastalığını, gizli seyreden beyin sapı tümörleri (akustik nörinom), bazı sistemik hastalıklar ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçları gösterebiliriz. Ancak pek çok ani işitme kaybı nedeni de bilinememektedir.

Çocukluk ve yetişkin çağı işitme kayıpları

Çocuklukta işitme kaybı nedenleri de yetişkinlerde olduğu gibi çok çeşitlidir. Ancak en sık görülen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğumsal Duyma Kayıpları 
    Nörosensöriyel tip kayıplar olarak adlandırılan doğumsal duyma kayıpları; genelde çift taraflı, hafif-orta-ileri-çok ileri herhangi bir derecede bulunabilen kayıplardır. Doğumsal işitme kayıplarının çok büyük bölümü genetiktir yani aileden geçer. Bu tür duyma kayıpları, doğumdan itibaren sabit kalabilir veya yıllar içinde giderek artabilir. Bu nedenle tedavi aşamasında erken tanı önemlidir.
  • Orta Kulak İltihapları Nedeniyle Duyma Kayıpları

    Çocukluk yıllarında geçirilmiş orta kulak iltihapları ya da operasyonları işitme kaybı sebepleri arasında önemli bir yer tutar. Orta kulak iltihapları çocuklukta çok sık görülür. Bu da haliyle çocukların sık antibiyotik kullanmasına neden olur. Orta kulak iltihabı sonucu oluşan duyma kayıpları, çoğunlukla çift taraflı ve çok hafif-hafif dereceli iletim tipi kayıplardır.

  • Yalnızca orta kulaktan kaynaklı sorunlar değil, çocukluk ve gençlik yıllarında kullanılmış ilaçlar duyma kaybı nedenleri arasında yerini alır. Geçmiş yıllarda kronik ilaç kullanımı ve bazı ilaçların yan etkileri de ayrıca “duyma kaybı neden olur?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıttır.